Uwielbiam je . Mogą stanowić danie główne (obiadowe z dodatkiem surówki i ziemniaków) oraz smaczną przystawką .
Składniki na 4 porcje
Wykonanie
Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni na pół godziny .
Składniki na 4 porcje
- 4 kotlety schabowe
- 3 papryki (najlepiej po jednym kolorze)
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sół, pieprz do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta
Wykonanie
Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni na pół godziny .
Zgrabna nazwa, zgrabne saszetki, znaczy się pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne . Na 100% pyszne.Jak je robię ,to wszystkie talerze puściutkie są po obiedzie.
UsuńPyszne danie i tak odmienne od "tradycyjnych"schaboszczaków! Pyszne i godne polecenia!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
coś nowego, dzięki za podsuniecie pomysłu na takie danie!
OdpowiedzUsuń