Na początku muszę zaznaczyć że to nie jest mój przepis . Prawdopodobnie jest z internetu ale tego dokładnie nie wiem . Dostałam go pocztą pantoflową . Czyli od znajomej ,ona od następnej znajomej itp.....
Pomyślałam dlaczego nie , czas najwyższy coś ugotować z tych robali (przepraszam ale z krewetkami miałam takie skojarzenia ,przynajmniej do dzisiejszego dnia) Zawsze ten pierwszy raz musi być .
Gdy krewetki wylądowały na grillu ,po minucie cała kuchnia wypełniła się zapachem . Słodkawo-winnym zapachem . Wprost wspaniałym zapachem . NOOO !!! kochana jak tak pachnie to czy chcesz czy nie spróbować musisz pomyślałam.
Składniki
Wykonanie
Z wina,miodu,chilli ,musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie krewetki nadziewamy na patyczki i kładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut . Od czasu do czasu polewamy marynatą.
Musze przyznać że były pyszne , nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam nic z nich . TO był błąd
Pomyślałam dlaczego nie , czas najwyższy coś ugotować z tych robali (przepraszam ale z krewetkami miałam takie skojarzenia ,przynajmniej do dzisiejszego dnia) Zawsze ten pierwszy raz musi być .
Gdy krewetki wylądowały na grillu ,po minucie cała kuchnia wypełniła się zapachem . Słodkawo-winnym zapachem . Wprost wspaniałym zapachem . NOOO !!! kochana jak tak pachnie to czy chcesz czy nie spróbować musisz pomyślałam.
Składniki
- Krewetki ( w przepisie są królewskie , ja wziełam zwykłe)
- 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego
- 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4)
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie
Z wina,miodu,chilli ,musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie krewetki nadziewamy na patyczki i kładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut . Od czasu do czasu polewamy marynatą.
Musze przyznać że były pyszne , nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam nic z nich . TO był błąd
Uwielbiam krewetki, jedne z moich ulubionych owoców morza. Ale bym zjadła takie szaszłyki :D
OdpowiedzUsuńSą świetne i łatwe w przyrządzeniu
UsuńBardzo smakowity sposób na krewetki. Poproszę o poprawę banerka, bo nie jest aktywny, wtedy dodam do akcji Grill 2012. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję . Już poprawiłam
UsuńTo ja dziękuję :) Przepis dodany.
UsuńUwielbiam owoce morza, a takie szaszłyki to super pomysł, na pewno zaskoczę znajomych takim daniem, ostatnio dobre krewetki kupiłam w lidlu i nawet niedrogie.
OdpowiedzUsuńMoje też były z lidla . Spróbuj na pewno będą pyszne
UsuńPodoba mi się
OdpowiedzUsuń