Ponownie ciasto francuskie . No nic nie poradzę że go lubię i w smaku jak również w zastosowaniu . Wszystko jedno czy na słodko czy na słono jest tak samo wspaniałe. Jednym słowem UNIWERSALNE.
Składniki na 4 sztuki
- 1 ciasto francuskie
- 1 opakowanie szpinaku( może być mrożony)
- 1 filet drobiowy
- oliwki 70g ( kolor obojętny)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 lyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól,pieprz do smaku
- 2-3 listki bazylii i tymianku świeży
Wykonanie
W radelku rozgrzewam masło i wrzucam szpinak ,dusze do miękkości i miksuję ,doprawiam solą i pieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części.
Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet
Następnie przykrywam go szpinakiem
Zwijam w kształt rożka . W szerszą część wkladam
pergamin ( podczas pieczenia nie zapadnie się )Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Oliwki miksuję z odrobina bazylii i tymianku ,doprawiam solą i pieprzem , dodaje pozostały szpinak ,mieszam i pasta gotowa. Z upieczonych rożków wyrzucam pergamin i w to miejsce wkladam pastę oliwkowo-szpinakową Gotowe
Za to właśnie uwielbiam ciasto francuskie;) Przypomniałaś mi , że mam jeszcze jeden arkusz w lodówce;)
OdpowiedzUsuńTak . To ciasto to świetna sprawa. Koniecznie coś zrób z tego arkusza ,chętnie wypróbuje przepis ,jeśli pozwolisz .
Usuń