wtorek, 28 sierpnia 2012

Rożek obfitości

Ponownie ciasto francuskie . No nic nie poradzę że go lubię i w smaku jak również w zastosowaniu . Wszystko jedno czy na słodko czy na słono jest tak samo wspaniałe. Jednym słowem UNIWERSALNE.






Składniki na 4 sztuki




  • 1 ciasto francuskie
  • 1 opakowanie szpinaku( może być mrożony)
  • 1 filet drobiowy
  • oliwki 70g ( kolor obojętny)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 lyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła 
  • sól,pieprz do smaku
  •  2-3 listki bazylii i tymianku świeży
 Wykonanie
W radelku rozgrzewam masło i wrzucam szpinak ,dusze do miękkości i miksuję ,doprawiam solą i pieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam  jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki.  Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części.





Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet








Następnie przykrywam go szpinakiem















                                                                                   
Zwijam w kształt rożka . W szerszą część wkladam 
pergamin ( podczas pieczenia nie zapadnie się )Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.









Oliwki miksuję z odrobina bazylii i tymianku ,doprawiam solą i pieprzem , dodaje pozostały szpinak ,mieszam i pasta gotowa. Z upieczonych rożków wyrzucam pergamin i w to miejsce wkladam pastę oliwkowo-szpinakową Gotowe 





2 komentarze:

  1. Za to właśnie uwielbiam ciasto francuskie;) Przypomniałaś mi , że mam jeszcze jeden arkusz w lodówce;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak . To ciasto to świetna sprawa. Koniecznie coś zrób z tego arkusza ,chętnie wypróbuje przepis ,jeśli pozwolisz .

      Usuń