sobota, 11 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana




Cukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też .
Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje.

Składniki


  • 3 szt cukinij
  • 15 dkg mięsa mielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  •  1/2 szklanki wody lub bulionu
  • bazylia,majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Mielone mięso  smażę razem z pokrojoną w kostkę cebulą , ok, 2-3 minut następnie podlewam polową szklanki wody lub bulionu, tak duszę do wyparowania wody , od czasu do czasu mieszam ( to mieszanie to zależy od płomienia pod patelnią, jeśli chce szybciej skończyć przygotowania to zwiększam płomień i mieszam cały czas ) Następnie dodaje kukurydze , zioła i mieszam chwilkę . Na koniec sól i pieprz do smaku . Porządnie wymieszam i farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą  wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem  i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka na 200 stopni . Bułka  zrumieni się i można wyjmować .


Zamiast kukurydzy można dodać pieczarki . W takim układzie pieczarki smarze razem z mięsem i cebulą .

zamiast bułki można posypać serem , jest smaczniejsze . Niestety moja wątroba serowi mówi kategoryczne NIE



 wydrążona cukinia















cukinia przed upieczeniem








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz