Cukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też .
Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje.
Składniki
- 3 szt cukinij
- 15 dkg mięsa mielonego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- bazylia,majeranek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Mielone mięso smażę razem z pokrojoną w kostkę cebulą , ok, 2-3 minut następnie podlewam polową szklanki wody lub bulionu, tak duszę do wyparowania wody , od czasu do czasu mieszam ( to mieszanie to zależy od płomienia pod patelnią, jeśli chce szybciej skończyć przygotowania to zwiększam płomień i mieszam cały czas ) Następnie dodaje kukurydze , zioła i mieszam chwilkę . Na koniec sól i pieprz do smaku . Porządnie wymieszam i farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka na 200 stopni . Bułka zrumieni się i można wyjmować .
Zamiast kukurydzy można dodać pieczarki . W takim układzie pieczarki smarze razem z mięsem i cebulą .
zamiast bułki można posypać serem , jest smaczniejsze . Niestety moja wątroba serowi mówi kategoryczne NIE
wydrążona cukinia
cukinia przed upieczeniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz