Od Wielu lat nie kupuje wędlin .Z prostej przyczyny , jest za słona, za tłusta . Dlatego wyspecjalizowałam się w pieczeniu mięs . Taki upieczony kawałek mięsa jest bardzo praktyczny . Można ukroić grubszy kawałek i podać jako obiad np. ziemniakami i surówką . Można kłaść na kanapki . Co najważniejsze wiem co zjadam.
Niestety schab pieczony jest najczęściej suchy . Dlatego ja dusze go w mleku . Wychodzi bardzo soczysty . Taki schabik jest wielozadaniowy. Nadaje się na kanapki, na obiad , zalewam go galaretą, robię roladki z chrzanem .
Składniki
Sposób wykonania
schab natrzeć rozgniecionym czosnkiem ,majerankiem,solą i pieprzem. odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia . Do garnka ( rozmiar musi być taki aby schab swobodnie mieścił się) wlać mleko i wodę dodać pozostałe przyprawy , zagotować . Do gorącego mleka wlozyć schab i zmniejszyć gaz do minimum. Od czasu do czasu przekręcać mięso. Ok, 40 minut wystarczy.
Niestety schab pieczony jest najczęściej suchy . Dlatego ja dusze go w mleku . Wychodzi bardzo soczysty . Taki schabik jest wielozadaniowy. Nadaje się na kanapki, na obiad , zalewam go galaretą, robię roladki z chrzanem .
Składniki
- 1,1/2 kg schabu
- 1 l mleka
- 1/2 l wody
- przyprawy : 1 listek laurowy, 1 łyżka majeranku, sól,pieprz, czosnek .2 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania
schab natrzeć rozgniecionym czosnkiem ,majerankiem,solą i pieprzem. odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia . Do garnka ( rozmiar musi być taki aby schab swobodnie mieścił się) wlać mleko i wodę dodać pozostałe przyprawy , zagotować . Do gorącego mleka wlozyć schab i zmniejszyć gaz do minimum. Od czasu do czasu przekręcać mięso. Ok, 40 minut wystarczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz