piątek, 10 sierpnia 2012

Mazowiecka polewka z przecieruchów

Polewka jest to zupa na której wychowałam się ,ponieważ urodziłam sie w poznańskim . Tam znana jest polewka w dwóch wersjach ( przynajmniej tam gdzie urodziłam się ) 1, to ziemniaki na wodzie , 2, to mąka na mleku. Po przeprowadzce do mazowieckiego ,od czasu do czasu słyszałam że u jednej kolezanki na obiad jest polewka , to druga gotuje polewkę , Pomyślałam ze ta biedna polewka sławna jest na całą Polskę Kiedyś trafiłam na taki obiad do znajomej .....OJ ale się zdziwiłam !!!! Ta polewka była całkiem inna od tej którą znałam .Na talerzy była szara gęsta woda w której pływały kluch podobne do kładzionych i mnóstwo skwarek.Musze powiedzieć że smakowało mi . Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym troche nie dostosowała jej do swojego smaku .









Sladniki



  • 1kg ziemniaków
  • 200g mąki ( mąke dodaje na wyczucie , zależy od gęstości ciasta) 
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku wędzonego ( może być surowy)
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie

Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je wody ) wkładam wyciśnięte ziemniaki do miski i dodaje : jajka, sol, pieprz ,mąkę, Dokladnie mieszam . Ciasto musi być gęste .  Wodę na polewkę gotuję i dodaje soli i pieprzu . Łyżką nabieram ciasto i kladę na kipiącą wodę. Kluch gotują się a ja dodaje , majeranku i czosnek ( rozdrobniony) . Boczek kroje w kostkę podsmaża , cebulę w paski . Boczek smażę jak kawałki są juz zarumienione dodaje cebulę , jeszcze chwilkę smażę .Wlewam do gotujących sie kluchów , jeśli jakiś przypraw brakuje to dodaje .





   Same przecieruchy  wyglądają tak

Można je podać ze skwarkami lub sosem do mięsa























2 komentarze:

  1. Lubię takie regionalne dania, tego nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam że jeśli co w drugim domu gotuje się taką zupę to może uchodzić za - regionalną-

      Usuń