Jak już kiedyś pisałam piekę sama chleb . Doszłam w tym do takiej wprawy że wszystko odmierzam na oko.Ale ten dokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcje
W pieczeniu chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada ,wszystkie artykuły muszą być cieple
Jeśli coś będzie zimne ,chleb będzie słabo rósł.
Slkadniki
- 1 kg mąki 650 lub 750
- 300 g pestek slonecznka
- 700 ml mleka
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie
Do szklanki ciepłego mleka dodaję drożdże i cukier , zamieszam łyżeczką aby drożdże rozpuściły się . Do miski wsypuje mąkę , na sirodku robię dołek i wlewam rozrobione drożdże . Przykrywam ściereczką , niech sobie bidulki w spokoju i cieple rosną . W tym czasie 150 g ( można trochę więcej ) pestek słonecznika miele miele na mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli drożdże już wyrosły to dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają się . Formuje wałek wkladam do foremki ( forma musi być wysypana mąką )przykrywam ściereczką , daje w cieple miejsce i rośnie . Do pieca wkladam jak ciasto podwoi swoją objętość . Temperatura pieca 250 stopni przez 15-20 minut. potem z miejszam do 170 stopni ok 30 minut i można chleb wyjmowac .
ŻYCZe SMACZNYCH KROMEK
wygląda przepysznie :) pozdrawiam i zapraszam na deser
OdpowiedzUsuńDziękuje . Uwielbiam desery i na pewno wykorzystam jakiś z Twojego bloga :)) Pozdrawiam
Usuń