Pierogi ruskie to takie pierogi o których Rosjanie mówią  polskie. Jak zwał tak zwał, grunt że są smaczne. Z racji mojego stażu kulinarnego spotkałam co najmniej kilka przepisów na te pierogi. Jednak , muszę powiedzieć że takie jakie robiła moja mama to nie spotkałam . Nawet moja połówka zjada je ze smakiem, chociaż pamiętam czasy ,że na hasło pierogi ruskie był nie glodny lub mówił że kluchów z kartoflami nie jada.
Pierogi te można jeść na rożne sposoby ,np. z kwaśną śmietana (to moje ulubione) ze śmietana i na to jeszcze skwarki (nigdy nie odwrotnie). ze słodką śmietana , tylko z skwarkami , możne je odsmażyć i to wystarczy lub powtórzyć śmietany i skwarki.
Składniki 
                                                                                 
 
Wykonanie
ziemniaki ugotować , cebule pokroić w kostkę i podsmażyć
                                        
              
ser musi być twardy
rozdrabniamy go
dużo cebuli

ser musi być twardy
rozdrabniamy go
Zostalo tylko zrobić ciasto i wykroić szklanką kółka . Skleić ,zagotować i SMACZNEGO
                                                                                        
Pierogi te można jeść na rożne sposoby ,np. z kwaśną śmietana (to moje ulubione) ze śmietana i na to jeszcze skwarki (nigdy nie odwrotnie). ze słodką śmietana , tylko z skwarkami , możne je odsmażyć i to wystarczy lub powtórzyć śmietany i skwarki.
- 1 kg ziemniakow
 - 400 g sera białego
 - 3 cebule
 - 2 łyżki majeranku
 - olej
 - soł, pieprz
 
Wykonanie
ziemniaki ugotować , cebule pokroić w kostkę i podsmażyć
ser musi być twardy
rozdrabniamy go
dużo cebuli

ser musi być twardy
rozdrabniamy go
Zostalo tylko zrobić ciasto i wykroić szklanką kółka . Skleić ,zagotować i SMACZNEGO



Porywam pierożka, dwa...i cały talerz :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna patrząc na polsko-ruskie pierożki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Proszę...częstuj się . Mam nadzieję że Ci posmakują:
Usuń