czwartek, 16 sierpnia 2012

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki

Jak mam paprykę to nigdy nie zastanawiam się co mam ugotować . Po prostu biorę ją w rękę ..... i dalej samo jakoś robi się . Dzisiaj to samo , nie miałam żadnego warzywa do obiadu ,tylko kilka czerwonych papryk i cebulki . Co można z tym zrobić? W pierwszej chwili chciałam ją pokroić w paski ,posolić i już  , tak na surowo . Kroje i kroje i tak mi czerwono przed oczami , no choć kropka zielonego by się przydała. Przeszukałam całą torbe z papryką i nic ... żadnej zielonej.  Z tarasu weszła moja mała wnuczka i przyniosła mi zielonego pomidora  ( ja mam w doniczkach pomidory na tarasie, zamiast kwiatów.) Dlaczego nie , chciałam zielone to mam 





    Niestety pomidory przyjęły kolor papryki i dalej jest czerwono


 Składniki  na 4 porcje
                                                                                                                                              


  • 4 papryki 
  • 1 cebula 
  • 4 zielone pomidory 
  • olej do smażenia 
  • sól,pieprz

Wykonanie

Paprykę i cebule pokroić w paski , pomidora na połówki plasterków . Na rozgrzanym oleju smażę cebule i paprykę , odrobinę daje soli aby prędzej zmiękły i sok puściły. Zmniejszam gaz i dodaje pomidory , Na małym ogniu smaze wszystko razem jeszcze ok, 10 minut ,cały czas mieszam , No koniec dosalam ( mozna dodać sosu sojowego zamiast soli) i odrobina pieprzu też się przyda . To wszystko  ŻYCZĘ SMACZNEGO









Warzywa psiankowate 2012

2 komentarze:

  1. Ciekawa sałatka, dobrze że pomidorki poddane obróbce termicznej, bo surowe zielone zawierają solaninę, która jest szkodliwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to prawda . Nie napisałam tego , ponieważ w przepisie było (smażenie) dlatego nie chciałam się powtarzać
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń