Jak mam paprykę to nigdy nie zastanawiam się co mam ugotować . Po prostu biorę ją w rękę ..... i dalej samo jakoś robi się . Dzisiaj to samo , nie miałam żadnego warzywa do obiadu ,tylko kilka czerwonych papryk i cebulki . Co można z tym zrobić? W pierwszej chwili chciałam ją pokroić w paski ,posolić i już , tak na surowo . Kroje i kroje i tak mi czerwono przed oczami , no choć kropka zielonego by się przydała. Przeszukałam całą torbe z papryką i nic ... żadnej zielonej. Z tarasu weszła moja mała wnuczka i przyniosła mi zielonego pomidora ( ja mam w doniczkach pomidory na tarasie, zamiast kwiatów.) Dlaczego nie , chciałam zielone to mam
Niestety pomidory przyjęły kolor papryki i dalej jest czerwono
Składniki na 4 porcje
Wykonanie
Paprykę i cebule pokroić w paski , pomidora na połówki plasterków . Na rozgrzanym oleju smażę cebule i paprykę , odrobinę daje soli aby prędzej zmiękły i sok puściły. Zmniejszam gaz i dodaje pomidory , Na małym ogniu smaze wszystko razem jeszcze ok, 10 minut ,cały czas mieszam , No koniec dosalam ( mozna dodać sosu sojowego zamiast soli) i odrobina pieprzu też się przyda . To wszystko ŻYCZĘ SMACZNEGO
Niestety pomidory przyjęły kolor papryki i dalej jest czerwono
Składniki na 4 porcje
- 4 papryki
- 1 cebula
- 4 zielone pomidory
- olej do smażenia
- sól,pieprz
Wykonanie
Paprykę i cebule pokroić w paski , pomidora na połówki plasterków . Na rozgrzanym oleju smażę cebule i paprykę , odrobinę daje soli aby prędzej zmiękły i sok puściły. Zmniejszam gaz i dodaje pomidory , Na małym ogniu smaze wszystko razem jeszcze ok, 10 minut ,cały czas mieszam , No koniec dosalam ( mozna dodać sosu sojowego zamiast soli) i odrobina pieprzu też się przyda . To wszystko ŻYCZĘ SMACZNEGO
Ciekawa sałatka, dobrze że pomidorki poddane obróbce termicznej, bo surowe zielone zawierają solaninę, która jest szkodliwa.
OdpowiedzUsuńTak to prawda . Nie napisałam tego , ponieważ w przepisie było (smażenie) dlatego nie chciałam się powtarzać
OdpowiedzUsuńpozdrawiam