sobota, 8 września 2012

Schabowe inaczej

Nie byłabym sobą gdybym gdybym coś z ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i deser . O przetworach na razie nie będę pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.


Składniki  na 4 sztuki

  • 1 ciasto francuskie
  • 4 kotlety schabowe
  • 1/4 główki kapusty białej
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  •  sól.pieprz


Wykonanie


kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut.

                                                                                                               
                                                                                        
W czasie kiedy farsz się dusi ,rozbijam kotlety ,oprószam solą i pieprzem. Na rozbity schab kładę farsz ,zawijam w rulon

                                                                                                                                                                     Zwinięty schab kładę na kawałek ciasta ( płat ciasta dzielę na 4 części ) zwijam . 
                                                                   


Tak przygotowane porcje wkladam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut



4 komentarze:

  1. te przepisy są super bo szybko,łatwo,nie drogo,smacznie.i oto nam dzisiaj przecież chodzi.ja bardzo za nie dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja na obiad. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ta propozycja schabowego.

    OdpowiedzUsuń