sobota, 8 września 2012

Schabowe inaczej

Nie byłabym sobą gdybym gdybym coś z ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i deser . O przetworach na razie nie będę pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.


Składniki  na 4 sztuki

  • 1 ciasto francuskie
  • 4 kotlety schabowe
  • 1/4 główki kapusty białej
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  •  sól.pieprz


Wykonanie


kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut.

                                                                                                               
                                                                                        
W czasie kiedy farsz się dusi ,rozbijam kotlety ,oprószam solą i pieprzem. Na rozbity schab kładę farsz ,zawijam w rulon

                                                                                                                                                                     Zwinięty schab kładę na kawałek ciasta ( płat ciasta dzielę na 4 części ) zwijam . 
                                                                   


Tak przygotowane porcje wkladam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut



3 komentarze:

  1. te przepisy są super bo szybko,łatwo,nie drogo,smacznie.i oto nam dzisiaj przecież chodzi.ja bardzo za nie dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja na obiad. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń