Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje .
te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym .
Składniki na klopsiki
Wykonanie
Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, zapomniałam o majeranku i jajko . Wszystko dokladnie mieszam i formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać .
Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego
te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym .
Składniki na klopsiki
- 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- sól , pieprz do smaku
- Składniki na sos
- 200g śmietany 18%
- 200g jogurtu naturalnego lub bulionu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- sól do smaku
Wykonanie
Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, zapomniałam o majeranku i jajko . Wszystko dokladnie mieszam i formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać .
Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz