Takie sobie pospolite racuchy , a ile możliwości ?. Na słodki ,na slono,na ostro , na kwaśno.Możliwości multum. Ważne również że znikają z talerza bez komentarzy . Dzisiaj zrobiłam z ogórkiem i pomidorem.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 200g kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 pomidor
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Krok 1 Ogórek i pomidor myję i obieram ze skórki ,następnie kroję w kostkę .
mąkę przesiewam do wysokiej miseczki i dodaję jajka,kefir,proszek do pieczenia,
dokładnie mieszam.
Krok 2 Dodaje pokrojone warzywa i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ,powtórnie mieszam.
(gęstość ciasta powinna być jak jagurt grecki .)
Krok 3 Na rozgrzaną patelnie nakładam placuszki i smażę na rumiano
Podaje z twarożkiem rozrobionym śmietaną i z odrobina szczypiorku
Przyznam, że racuchy kojarzą mi się z czymś słodkim.. I ogórek z nimi wydaje mi sie dziwnym połączeniem. Ale ciekawym. :) Pozdrawiam i zapraszam!
OdpowiedzUsuńRacuchy nie są pospolite ...racuchy są PYSZNE ! / i tej wersji będę się trzymać :):) /
OdpowiedzUsuń