Przepis na ciasto makaronowe podaje ze zwykłego lenistwa , ponieważ często robię dania używając makaronów mam zamiar odsyłać moich ulubionych czytających do tego posta. W innym wypadku post na jakieś danie byłby STRAAAAAAAAAAASZNIE długi .
Makarony domowej roboty -że tak powiem - są raczej podobne i nic szczególnego w tej sprawie nie można wymyślić .
Jedno jest pewne że ciasto na makaron musi być całkowicie inne niż na pierogi , czyli musi być twarde .
Twardość dają jajka ( dokładnie mówiąc białka)
Sklad na trochę więcej niż 1/2 kg klusek
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie
Na stolnicę lub do miski przesiewam mąkę , na środku robię dołek i wbijam do niego jajka ,wlewam mleko,wsypuję sól. Wszystkie składniki mieszam ,jeśli jest za malo plynu i mąka jeszcze nie połączyła się dolewam troszkę wody cały czas mieszając .Nie można przeholować z wodą ponieważ ciasto będzie za rzadkie i trzeba będzie dodać mąki i tak w kółko ( żeby uniknąć takiej sytuacji to najlepiej mieszać ciasto od środka i razie jak jest już zwarte a mąka jeszcze została to po prostu mąkę odsypać do torebki) Gdy już wszystkie składniki są połączone to zaczynam wyrabianie ciasto ( na stolnicy jest to łatwiejsze .) Gotowe powinno być jednolite i gladkie , teraz zostaje tylko rozwałkować na placki i pokroić na szerokość jaka potrzebna .
Można do tego użyć maszynki do makaronu , ale dla mnie to za długo trwa i czasami tylko używam jej do pokrojenia na właściwe kluski ( czyli na sam koniec)
Nic tak nie smakuje jak domowy:)
OdpowiedzUsuńTAK! zgadzam się z Tobą:))
UsuńCo oznacza skrót "kl"? Bo chyba nie kilogram- kg.
OdpowiedzUsuńRacja ! Powinno być "kg" . :( .Przepraszam . Pozdrawiam :))
Usuń