czwartek, 11 października 2012

Łazanki

Łazanki to świetna potrawa wielofunkcyjna ,ze tak powiem, ponieważ może być daniem obiadowym , śniadaniowym ( w myśl ze śniadanie powinno być obfite) , może być dla jaroszy i dla mięsożerców .
A co najważniejsze jest szybka w przyrządzeniu ,oczywiście jak kluski są gotowe. Ważne również jest to że do łazanek nie muszą być koniecznie kluski kwadraciki ,mogą być inne ,smak nie ucierpi , niestety wizualnie będzie trochę nie tak. No ale wracam do moich łazanek są orginalne to znaczy takie nauczyłam się od mojej mamy przygotowywać.





Sklad 

  • 1/4 kapusty świeżej ( maze być włoska lub zwykła biała)
  • 10 dkg boczku chudego 
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki majeranku
  • sól,pieprz do smaku

Wykananie 
Ciasto wykonuje według  przepis na ciasto makaronowe kroję w kwadraty 1cm x1 cm i gotuję w osolonej wodzie. Nie musi być miękki ponieważ dojdzie jeszcze z kapustą.
Kapustę kroję w paski a potem przecinam na mniejsze części.i wrzucam na osoloną kipiącą wodę i gotuje ok 10 minut.
Boczek kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego rondla( oliwy nie dodaje ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz ) . Jak juz z boczku są podsmażone skwarki , wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ja do miękkości ,następnie dodaję ugotowane kluski łazankowe , mieszam  , dodaje majeranku ,pieprz i sol. Dokładnie mieszam lekko podduszam ok 5-10 minut ( zależy od twardości kapusty ) Jeśli brakuje jakiś przypraw to jest czas na dodanie  Danie gotowe. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz