Klopsy to jedno z tych pieczeni które z powodzeniem można zastosować na obiad ,ma się rozumieć gruby kawałek w towarzystwie ziemniaków i jakiejś surówki a można go podać na kanapkach.Często do środka daje jakąś wkładkę . Dzisiaj są to grzyby leśne suszone ale z moich zbiorów tego rocznych
Skład
Jak to z klopsami bywa mięso może być różne (drobiowe,wieprzowe ,wołowe) w zależności od rodzaju mięsa zmienia się ilość dodatków i obróbka. Ten jest z indyka.
- 500g filetu indyczego
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyzeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzy
- 2 kajzerki czerstwe
- garść grzybów suszonych
- 1 szklanka mleka lub wody
Wykonanie
Krok1 . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Krok 2 Mięso i wyciśniętą bułkę mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również
Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być kleista)
Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być kleista)
Krok 4 . Smażymy odrobinę celem sprawdzenia , jakich przypraw dodać. Następnie na blacie z masy formuje prostokąt o grubości ok 2,5 cm
Krok 5
Na masę rozkładam wyciśnięte ugotowane grzyby
(grzyby można zmielić ale będzie ich potrzeba więcej)
Krok 6
Roluję zaczynając od szerszego boku
Krok 7
Tak wygląda zrolowany klops w takiej postaci zawijam go w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1/2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmuję folii . mój klopsik jeszcze trochę sobie w cieple po leżakuje .
Pyszne ;)
OdpowiedzUsuńOj tak:) zgadzam się :))
Usuń