sobota, 13 października 2012

Klops

Klopsy to jedno z tych pieczeni które z powodzeniem można zastosować na obiad ,ma się rozumieć gruby kawałek w towarzystwie ziemniaków i jakiejś surówki a można go podać na kanapkach.Często do środka daje jakąś wkładkę . Dzisiaj są to grzyby leśne suszone ale z moich zbiorów tego rocznych






Skład 

Jak to z klopsami bywa mięso może być różne (drobiowe,wieprzowe ,wołowe) w zależności od rodzaju mięsa zmienia się ilość dodatków i obróbka. Ten jest z indyka.

  • 500g filetu indyczego 
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzy
  • 2 kajzerki czerstwe
  • garść grzybów suszonych
  • 1 szklanka mleka lub wody

Wykonanie

Krok1  . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Krok 2  Mięso i wyciśniętą bułkę  mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również
Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy (  masa musi być kleista)

Krok 4 . Smażymy odrobinę celem sprawdzenia , jakich przypraw dodać. Następnie na blacie z masy formuje prostokąt o grubości ok 2,5 cm 

Krok 5

Na masę rozkładam wyciśnięte ugotowane grzyby 
(grzyby można zmielić ale będzie ich potrzeba więcej)







Krok 6

Roluję zaczynając od szerszego boku










Krok 7

Tak wygląda zrolowany klops w takiej postaci zawijam go w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1/2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmuję folii . mój klopsik jeszcze trochę sobie w cieple po leżakuje .





2 komentarze: