Niby nic a tak cieszy małe dwa buziaki .Chrupiące jajeczko to jeden ze sposobów na moje wnuczki niejadki., po drugie jest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami ,wynalezionych w jakiś książkach . Ale ostatecznie i tak smakuje im to co sama wymyśle lub po modyfikacji dość sporej. Wracając do jajka to był czysty przypadek .
Składniki 2 porcje
- 3 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- oliwa do smażenia
- sól
Wykonanie
Do miseczki wybijam jedno jajko i widelcem rozbijam je , na talerz wsypuję bułkę. Na ciepłą patelnię wybijam pozostałe jajka ,uważając aby żółtko nie pękło . Jak białko zetnie się przekładam jako do miseczki z rozkłuconym jajkiem a potem obtaczam je w bułce tartej i ponownie na patelnię . Waze aby tłuszcz na patelni był gorący,smażę z obydwóch stron do rumianej bułki .
U mnie lubią żółtko ścięte dlatego minutkę dłużej smażę je . Chrupać je można na cieplo i na zimno
Ciekawy sposób na jajko;)
OdpowiedzUsuń