Bardzo lubię pasztetową ale do sklepowej mam sporo zastrzeżeń . Przeraża mnie czytanie każdej etykiety i sprawdzanie czego ile jest w zwykłej pasztetowej. Dlatego robie ją sama , przynajmniej wiem co mam na kanapce. Aby nie bawić się z wyrobem często to po prostu robię większą ilość i część robie w jelitach ,a część wekuje i mam na potem jak to moje wnuczęta mówią . Dzisiaj właśnie otworzyłam taki słoiczek do kanapek .
Przez lata trochę pozmieniałam recepturę , trochę czegoś ujełam ( mam na myśli słoninę) i trochę dodałam ( warzywa)
Skład na 1 kg
70dkg mięsa ( w tym przypadku była to kura )
4 duże marchewki
2 pietruszka
1 cebula
kawałek pora i selera
4 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku
majeranek,
Wykonanie
Umyte warzywa wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję . Do gotującego wywaru warzywnego wkładam umyte mięso drobiowe i dalej gotuję ( jeśli chcę mieć rosół to na wolnym ogniu , jeśli rosół jest mi nie potrzebny to zwiększam ogień aby mieć szybciej ugotowane mięso . ) Pod koniec gotowania dodaję sól. jeszcze 5 minut mięsko dochodzi i wyciągam go do ostygnięcia . Następnie miksuję : mięso i warzywa . Dodaje pieprzu, majeranku, jeśli potrzeba to soli . Dokładnie mieszam , jeśli masa jest zbyt gęsta to dodaje po troch wywaru z gotowania cały czas wyrabiam pasztetową . Przekładam do słoików i pasteryzuje ok.40 minut.
Posmarowane nożem - ja nakładam równowartość kromki...
OdpowiedzUsuńNie chciałam żeby wyglądało że jestem łasuchem:-)) Pozdrawiam
UsuńPasztetowa zawsze kojarzyła mi się z wyrobem z wątrobą w składzie.
OdpowiedzUsuń