Pieczone jabłko to jedno z wielu dań ( jeśli można je tak nazwać ) które przypominają mi dzieciństwo.Je tylko zaczynał się sezon jabłkowy , u nas w domu każdego wieczoru były pieczone jabłka. Każdy je jadł na własny sposób . Dodatków było multum . Dla mnie jednak najlepsze było jabłko tylko ze śmietaną i z cukrem pudrem . Niestety na dzisiejszym cukier się z topił się i go nie widać .
Sklad
- Jabłka po jednym dla jednego biesiadnika (teoretycznie)
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie
Jabłka dokładnie myję i wycieram do sucha , odrywam ogonek i szypułkę . Układam jabłka w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na 20 minut . Zapomniałam dodać , ważne jest aby po nakłuwać skórkę w kilku miejscach . Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem i polac śmietanką . Szybko ,łatwo i smacznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz