poniedziałek, 8 października 2012

Pieczone jabłko

Pieczone jabłko to jedno z wielu dań ( jeśli można je tak nazwać ) które przypominają mi dzieciństwo.Je tylko zaczynał się sezon jabłkowy , u nas w domu każdego wieczoru były pieczone jabłka. Każdy je jadł na własny sposób . Dodatków było multum . Dla mnie jednak najlepsze było jabłko tylko ze śmietaną i z cukrem pudrem . Niestety na dzisiejszym cukier się z topił się i go nie widać .



Sklad

  • Jabłka po jednym dla jednego biesiadnika (teoretycznie)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie 

Jabłka dokładnie myję i wycieram do sucha , odrywam ogonek i szypułkę . Układam jabłka w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika  ( 180 stopni) na 20 minut . Zapomniałam dodać , ważne jest aby po nakłuwać skórkę w kilku miejscach . Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem i polac śmietanką .  Szybko ,łatwo i smacznie.




Słodkie jabłuszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz