Kapusta to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw na naszych stołach. Ma ogromne możliwości w kuchni ,jak również w lecznictwie . Starożytni Rzymianie mówili jeśli ci kapusta nie pomoże to na pewno nic Ci nie pomoże. Jest w tym trochę racji , ponieważ warzywo to jest bogate w mineraly (fosfor,siarka ,mangan, potas,sód,miedz ,żelazo w witaminy A C E i B. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. poprawia kondycję włosów i paznokci. Długo można mówić o zaletach kapusty , dlatego powiem tylko JEDZMY KAPUSTĘ - BĘDZIEMY ZDROWI I MŁODZI - tym zdaniem chciałabym zaprosić do udziału w akcji Świat kapusty. która już wkrótce rozpocznie się na Durszlaku.pl i na Zmiksowani.pl Jest to moja pierwsza akcja i mam cichą nadzieję ze nie ostatnia..
W akcji można zamieszczać przepisy z całej grupy kapustnych
Włoska kapusta w cieście
Skladniki
- 1/2 główki kapusty wloskiej
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kefiru
- sól,pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Wykonanie
Umytą kapustę ugotować w osolonej wodzie na pół twardo . Po wyciągnięciu z wody trochę ją odsączyć i pokroić w plastry o grubości ok, 1 cm . Z reszty składników zrobić ciasto naleśnikowe o gęstości jogurtu greckiego . Na patelnię wlać oliwę i porządnie ją rozgrzać . Wkładać kawałki kapusty do ciasta zamoczyć z obydwu stron i smażyć na złoty kolor z każdej strony. usmazone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlożyć do piekarnika na ok 10 minut w temperaturę 180 stopni .
Jest to świetne danie na przystawkę lub kolację.
Oto banerek mojej akcji ,chętnych proszę o wklejenie kodu do swojego wpisu
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
Podoba mi się pomysł na akcję;) W domu mam 3 główki kapusty, akurat coś przygotuję
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń