Uwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym i już może być.
Dlatego jest bardzo często gościem na moim stole.
Skladniki na 4 porcje
- 1 kapusta pekińska
- 1 duże jabłko
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy(najlepiej z oliwek)
- 1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie
Krok 1 . Kapustę , jabłko i koperek umyć .
Krok 2 . Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na drobne paski. Koperek pokroić na drobno.
Krok 3 . Wszystko razem wymieszać. dodać oliwę sól,pieprz i ponownie wymieszać .
Krok 4 . Na koniec dodać cukier i skropić octem winnym jeszcze raz wymieszać.
To wszystko szybko a wyjątkowo smacznie Krok 2 . Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na drobne paski. Koperek pokroić na drobno.
Krok 3 . Wszystko razem wymieszać. dodać oliwę sól,pieprz i ponownie wymieszać .
Krok 4 . Na koniec dodać cukier i skropić octem winnym jeszcze raz wymieszać.
Moja ulubiona surówka to właśnie z pekińskiej kapusty:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :))
Usuń