sobota, 13 października 2012

Surówka z kapusty pekińskiej

Uwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym i już może być.
Dlatego jest bardzo często gościem na moim stole.



Skladniki na 4 porcje

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy(najlepiej z oliwek)
  • 1 łyżeczka octu winnego


Wykonanie

Krok 1 . Kapustę , jabłko i koperek umyć  .

Krok 2 .  Jabłko obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na drobne paski. Koperek pokroić na drobno.

Krok 3 .  Wszystko razem wymieszać. dodać oliwę sól,pieprz i ponownie wymieszać .

Krok 4 .  Na koniec dodać cukier i skropić octem winnym  jeszcze raz wymieszać.

                                To wszystko szybko a wyjątkowo smacznie

2 komentarze: