Zrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i
myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej
szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej
W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo
to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść
Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji KRÓLESTWO ZRAZÓW która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl
Skladniki 4 porcje
Wykonanie
Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części , tak aby było 4 kotlety. Następnie opruszam je solą i pieprzem rozbijam na ciękkie plastry . Usmażony filet miksuję na masę z dodatkiem soli i pieprzu do smaku . Cebulę i gotowane grzyby kroję w kostkę , podsmażam je . Lekko doprawiam.
Płaty filetów smaruje zmiksowaną masą pasztetową na to rozkladam farsz z grzybów i cebuli ,mocno koluję , Na wszelki wypadek spinam każdy wykałaczką . Smarze je na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony i przekladam je do rondelka ,podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu często przekręcając . Pod koniec dyszenia dodaje szklankę wody lub bulionu zagotowuje zagęszczam mąką i 1/2 szklanki jogurtu greckiego , doprawiam .
W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo
to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść
Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji KRÓLESTWO ZRAZÓW która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl
Skladniki 4 porcje
- 3 filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- garść grzybów suszonych
- sól,pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części , tak aby było 4 kotlety. Następnie opruszam je solą i pieprzem rozbijam na ciękkie plastry . Usmażony filet miksuję na masę z dodatkiem soli i pieprzu do smaku . Cebulę i gotowane grzyby kroję w kostkę , podsmażam je . Lekko doprawiam.
Płaty filetów smaruje zmiksowaną masą pasztetową na to rozkladam farsz z grzybów i cebuli ,mocno koluję , Na wszelki wypadek spinam każdy wykałaczką . Smarze je na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony i przekladam je do rondelka ,podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu często przekręcając . Pod koniec dyszenia dodaje szklankę wody lub bulionu zagotowuje zagęszczam mąką i 1/2 szklanki jogurtu greckiego , doprawiam .
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz