I znowu moje ukochane ,rzec by można , zielone pomidory. Nic nie mogę poradzić nie dojrzały a wyrzucić mi szkoda . Pozostają dwa wyjścia - zakisić jak ogórki lub zrobić jakąś sałatke . Wybieram to drugie ,poniewaz kiszone pomidory nie bardzo mi smakują .
Skladniki
- 1 kl zielonych pomidorów
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 duże jablka
- sol,pieprz
- odrobina cukru(w poradach)
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Cebulę i pomidory kroję w plasterki, marchew w słupki (można w krążki) jabłka w ósemki lub w pół talarki
Do rozgrzanego rondla wrzucam cebulę podsmaza ,cały czas mieszam ,po 1do2 minut rzucam marchewkę ,pomidory, mieszam i posypuje solą aby warzywa szybciej zmiękły. Podsmażam jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając. Teraz wrzucam jabłka i dolewam 1/2 szklanki wody ( maże być bulion) zmniejszam ogień do minimum i duszę pod przykryciem ok 10 minut . Doprawiam solą i pieprzem Gotowe .
Życzę smacznej kolacji
Robiłam dziś z nich sałatkę, ale zupełnie inną :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że jeszcze ktoś wykorzystuje zielone pomidory:)
Usuńto ja zrobię jutro, bo mam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Smacznego . Mam nadzieję ze będzie smakować :)
Usuń