Od kąt pamiętam zawsze robiłam kisiel sama . Kiedyś dla moich dzieci ,teraz dla wnuczek . Mam wrażenie że lepsze sama zrobię . Być może ze moje nie maja tak intensywnego koloru co kupowane ,ale to chyba drobnostka . Natomiast smakiem nie ustępują kupowanym. Dodatkowo kawałki owoców w moim kiślu sa
Dzisiaj zrobiłam kisiel z jabłek ponieważ miałam taki kompot.
Składniki 4 porcje
Wykonanie
Z umytych pokrojonych jabłek ,gozdzików ,cynamony i cukru ugotuję kompot.W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną . Gdy kompot jest już ugotowany ( gotuje się ok,10 minut) wlewam do niego rozpuszczona mąkę energicznie mieszając .Jeszcze przez 2-3 minuty kisiel się gotuje i gotowe . Przelewam do salaterek ,mały kleksik z bitej śmietany i SMACZNEGO
Dzisiaj zrobiłam kisiel z jabłek ponieważ miałam taki kompot.
Składniki 4 porcje
- 1 litr wody
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 ziarna gozdzików
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie
Z umytych pokrojonych jabłek ,gozdzików ,cynamony i cukru ugotuję kompot.W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną . Gdy kompot jest już ugotowany ( gotuje się ok,10 minut) wlewam do niego rozpuszczona mąkę energicznie mieszając .Jeszcze przez 2-3 minuty kisiel się gotuje i gotowe . Przelewam do salaterek ,mały kleksik z bitej śmietany i SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz