Paprykarz jest smaczną i zdrowa przekąska . Niestety mam wrażenie ze od kilku lat w paprykarzu jest więcej ryżu niż ryby i pomidorów. Być może mylę się i jest to mylny osąd . Ale ja to tak widzę.
A ponieważ cała moja rodzinka ze mną na czele, bardzo lubimy ten przysmak , to robię go sama. Cały gar , że tak powiem. Jeszcze gorący przekładam do słoików , mocno zakręcam i bez pasteryzowania mam co nie co na kanapkę.
Składniki
- 1 kg ryby
- 4 cebule
- 1 szklanka ryzu
- 1 litr przecieru pomidorowego ( mogą być pomidory krojone z puszki)
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 2 łyżki papryki slodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyzeczki pieprzu
- 1łyżka płaska soli
Wykonanie
Krok 1 Ryż opłukać i ugotować . Rozkłócić jajko w miseczce, na talerzyk wsypać bułkę tartą . Umyte filety ryby moczyć w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Krok 2 Do rondla wlać 3 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ok 3-4 minut. Dodać paprykę ostrą , słodką i pieprz . Smażyć jeszcze ok 3 minut na silnym ogniu , caly czas mieszając.
Krok 3. Do rondla wlać przecier pomidorowy, dodać płatki chili i sól . Dusić do chwili aż przecier zagotuje się .
Krok 4. Dodać ugotowany ryż , mieszać aż składniki dokładnie połączą się .
Krok 5. Pokroić rybę w kostkę i przełożyć do rondla . Na wolnym ogniu dusić jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając. Dosmaczyć jeśli jest to konieczne.
Krok 6. Do wymytych słoików przełożyć gorący paprykarz i mocno je zakręcić .
Krok 7. Delektować się własnym paprykarzem .
Przepis wlasnie sprawdzilem!!
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardzie!!!
Od kupnego paprykarzu rozni sie tym ze nie jest w puszce i nie ma zadnej chemii :)
Super!!!
Pozdrawiam!!!!
Dziękuję :)) I polecam inne moje sprawdzone przepisy :) Pozdrawiam :-)
UsuńJak długo można go przechowywać?
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń