blog kulinarny z przepisami zdrowymi , własnymi wyrobami.blogi kulinarne,blogi o gotowaniu,domowe wędliny blog o domowym gotowaniu,tanie gotowanie,przepisy kulinarne,blogi kulinarne przepisy, domowe przepisy, domowe przepisy na obiad, domowe przepisy na przystawki,domowe przepisy na przetwory,
środa, 29 stycznia 2014
wtorek, 28 stycznia 2014
Kapuśniak
Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również .
Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.
Składniki
Wykonanie
Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.
Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekać
Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .
Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,
smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3
minut.'
Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać
pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować
aż kapusta zmięknie
Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .
Posypać posiekana pietruszką.
Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,
Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 ziemniaki (nie koniecznie)
- 20-30 dkg łopatki lub karkówki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- sól pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy
Wykonanie
Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.
Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekać
Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .
Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,
smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3
minut.'
Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać
pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować
aż kapusta zmięknie
Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .
Posypać posiekana pietruszką.
Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,
środa, 22 stycznia 2014
Przekładaniec
Kochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne
do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.
Składniki
Wykonanie
Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .
.Smażyć ok 10 minut
Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .
Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo
rozprowadzić.
Krok 4 Przykryć drugim ciastem.
Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.
Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki.
Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z
tartym serem .
Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)
Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.
do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.
Składniki
- 2 ciasta francuskie
- 1/2 kg karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone)
- 4cebule czosnkowe
- 4 pomidory
- 20dkg sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płaska pieprzu
- 1 łyżka majeranku lub oregano
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .
.Smażyć ok 10 minut
Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .
Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo
rozprowadzić.
Krok 4 Przykryć drugim ciastem.
Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.
Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki.
Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z
tartym serem .
Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)
Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.
Subskrybuj:
Posty (Atom)