Moja mama mówiła na to LEGUMINA i to legumina gościła na naszym stole na kolację . Długie lata nie robiłam takich placków , ponieważ te które pamiętałam były dla mnie za słodkie . Nie przepadam za słodyczami ,dlatego wszystkie przepisy jakie miałam od mamy ( mam na myśli te na słodko) zmodyfikowalam i są takie że można je jeść na słodko o na słono. Wracając do tej nieszczęsnej słodkiej jak ulepek leguminy ,to ją również trochę zmieniłam i nareście mogę ją wykorzystać. Najczęściej na śniadanie.
Skladniki
Jabłka obieram i kroję w talarki grubości 1 cm. Gniazda nasienne wykrawam. Do miski wsypuję mąkę,proszek do pieczenia ,sól ,mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka z ciasta po usmażeniu musi mieć ok, 2 mm) Po ok, 3 minutach przekręcam placek na drugą stronę . smaże następne 3 mimuty
Po wyjęciu można posypac cukrem pudrem
Skladniki
- 1 szklanka mąki
- 150 g kefiru
- 2 jajka
- 5-6 dużych jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- puder do posypania ( jeśli ktoś chce)
- olej do smażenia
Jabłka obieram i kroję w talarki grubości 1 cm. Gniazda nasienne wykrawam. Do miski wsypuję mąkę,proszek do pieczenia ,sól ,mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka z ciasta po usmażeniu musi mieć ok, 2 mm) Po ok, 3 minutach przekręcam placek na drugą stronę . smaże następne 3 mimuty
Po wyjęciu można posypac cukrem pudrem
Uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńPod jakąkolwiek nazwą figuruje, nie ma wątpliwości, że jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńTak, masz rację:)
Usuń