Dzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia.
Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 400 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe- to chyba prawda , moje ciasto jest bardzo miękkie a nie ma tyle zachodu co w tym programie inaczej mówiąc ja też mam patent
Wykonanie
Mąkę przesiewam na stolnicę robię dołek wsypuję sól i wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek.
Farsz
- 1 kapusta świeża ,
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię)
Wykonanie
Kapuste kroję i gotuję. Pieczarki i cebule kroje i podsmażam . Po ugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać)
Farsz gotowy .
Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię wody.
Podaję z mocno przysmażoną cebulką i suszonymi śliwkami
Podaję z mocno przysmażoną cebulką i suszonymi śliwkami
uwielbiam! niedawno jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiasto robię trochę inaczej ale jest rewelacyjne ;-) jeśli chodzi o same pierogi to również jestem ich wielką fanka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
nie przypuszczałam, że przepis na ciasto do pierogów może być taki prosty :) z tym farszem musza być przepyszne
OdpowiedzUsuń