Sałatka z kapusty , papryki na zimę.
Późne lato, wczesna jesień to okres gromadzenia zapasów na zimę. Kiedyś myślałam że tylko to starsze pokolenie bawi się w gromadzenie słoików na zimę. A tu proszę - okazuje się że młodzi idą w ślady matek i babć . Jest to bardzo miłe. Nie ma to jak porządnie zaopatrzona piwniczka .
Ja zakładam słoiki z pospolitego wygodnictwa. Jeśli potrzeba schodzę do piwnicy , wybór od lewa do prawa , sałatki słodkie , ostre, kwaśne, słodko kwaśne. Dla każdego coś smacznego . Oczywiście mówię o moich domownikach.
Bardzo prosta sałatka bez blanszowania. Lubie takie ,ponieważ nie stoję dodatkowo kilka godzin przy garach. A skutek jest taki sam
- 1 kg kapusty - 1 łyżka soli
- 3 szt papryki - 1/5 szklanki cukru
- 2 duże cebule - 1/4 szklanki octu ( u mnie kwasek
- 1 pęczek natki pietruszki cytrynowy)
- 2 marchewki ( nie koniecznie) - 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu
- składniki na zalewę połączyć . Dokładnie wymieszać.
- zalać warzywa , wymieszać.
- odstawić na 3 - 4 godziny. Od czasu do czasu wieszać
Pasteryzować ok 15- 20 minut.
w zależności od wielkości słoików.