JAK TO ZROBIĆ
jako w koszulce . W jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że jajko w koszulce można gotować w folii spożywczej(strecz) ma wtęczas ładny kształt. Było to tak : wycinamy kawałek folii smarujemy go oliwą ,wbijamy jajko ,zakręcamy brzegi ( taki balonik wiszący ma być) wkładamy do gotującej wody . Po wyciągnięciu i wyjęciu z folii jest ładny regularny kształt. Oczywiście przetestowałam. Ja zostanę przy moim sposobie . Kształt jest ładny to prawda, niestety jajko jest wymazane w oliwie i posmaczek oliwy jest i to mi nie odpowiada. Mój sposób
Gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do zimnej włożyć jajko w skorupce ,jeśli będzie zakryte wodą to jest odpowiednia ilość) Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień żeby woda była spokojna. Do łyżki wazowej wbijam jajko i pomału wkładam do wody. Jak białko zacznie się ścinać delikatnie przekręcam łyżkę i wyciągam ją pozostawiając jajko w wodzie
Wyciągam jajko łyżką cedzakową , Chwilę odsączam i przekładam na przygotowany talerzyk
Roladki mięsne - obojętne czy drobiowe czy wieprzowe ,muszą być bardzo dobrze rozbite .
Jeśli przy tym zrobi się trochę dziurek to nic nie szkodzi .Mięso przy obróbce cieplnej kurczy się.
Galarety do zalewania wedlin serów i warzyw.
Galaretę
do zalewania przyrządzam na dwa sposoby : wolny i szybki.
Ilość żelatyny jest podana na 1 litr galarety.
Ilość żelatyny jest podana na 1 litr galarety.
1.
Gotuję bulion z warzyw( włoszczyzna rosołowa ) , liść
laurowy,ziele angielskie, pieprz w ziarnach.
Odlewam
trochę ugotowanego bulionu, studzę , rozpuszczam 1
łyżkę czubatą
żelatyny.
Rozpuszczoną
żelatynę wlewam do bulionu mieszam .
2. 1
litr wody zagotowuje z kostką bulionową , warzywną lub
drobiową .
odlewam trochę bulionu
rozpuszczam
1 łyżkę czubatą żelatyny.
Rozpuszczoną
żelatynę wlewam do bulionu mieszam.
W
chili gdy żelatyna zaczyna gęstnieć zaczynam zalewanie , partiami,
chodzi o to aby cześć wystająca nad półmisek była w galarecie
również. Ładniej wygląda i nie
Proste porady dla każdego
OdpowiedzUsuńDzięki za wskazówki
OdpowiedzUsuńWpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuń