Pierś z kurczaka to wprost uniwersalne mięsko . Delikatne ,smaczne i najważniejsze szybko jest gotowe. To ostatnie decyduje że ta część drobiu , króluje w mojej kuchni.
Dzisiaj zrobiłam w sosie jogurtowym . Kiedyś używałam śmietany i był to sos śmietanowy .
Składniku ( 4 osoby)
- 2szt piersi ( jeśli są małe to 4szt)
- 1 jogurt 200g ( najczęściej używam typu greckiego)
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka bulion , w ostateczności może być woda
Wykonanie
umyte i wysuszone filety nacieram solą pieprzem i słodką papryką ( 1 łyżeczka). Smażymę je w głębokiej patelni z każdej strony po 1 minucie . Odkładam na talezyk
Tak wyglądają po usmażeniu
W tym samym tłuszczu podsmażam cebule pokrojoną w kostkę ok. 2 minut , dodaję pokrojony czosnek i smażę 1 minutę , następnie dodaję 1 łyżeczkę papryki zmielonej, smażę 1 minutę. (Zapomniałam dodać że smażę cały czas mieszając , czosnek i papryka mają skłonność do szybkiego przypalenia się ,sos byłby gorzki) dodaję maki , kilka ruchów łyżką i wlewam bulion , cały czas mieszam aby kluski z tego nie zrobiły się. Chwilkę jeszcze gotuję
Teraz dodaje podgrzany jogurt (jeśli dodałabym zimny to sos zważyłby się )
tak wygląda po dodaniu jogurtu
Teraz wkładam do sosu podsmażone piersi i ok 10 minut na wolnym ogniu piersi dochodzą a smaki przegryzają się
tak to wygląda
Teraz tylko już kartofelki i brokuł z bułeczką i obiad gotowy.
Dziękuje kurczakwe piersi są rewelka i nie ma to jak jogurt grecki. Polrcam
OdpowiedzUsuńDziękuje kurczakwe piersi są rewelka i nie ma to jak jogurt grecki. Polrcam
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń