piątek, 5 października 2012

Filet kurczaka faserowany pieczarkami

Ponownie faszerowany filet drobiowy . Co można robić z filetów drobiowych? Bez przerwy kotlet - też może się przejeść . A faszerowany to zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz i gotowe , niby to samo - a coś innego,. Tym razem będa dwie zmiany  1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony i to w musie jabłkowym . Moja jabłonka ugina się od jabłek to muszę jakoś je z pożytkować . Wtykam je wszędzie gdzie się da .

Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym  . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć.



Skladniki na 1 porcje

  • 1 filet drobiowy
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek większych
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 duże jabłko 
  • oliwę do smażenia
Wykonanie

Umyty filet  delikatnie roztłuc na płat oprószyć solą i pieprzem . Umyte pieczarki i jedną cebulę pokroić w paski i podsmazyć do chwili aż pieczarki puszczą wodę a cebula zmięknie. Podsmażony farsz przełożyć do miseczki doprawić solą i pieprzem , wymieszać . Przełożyć go na rozbity filet , Zwinąć mięso tak aby powstał wałek. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić troszeczkę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , Wlożyć rulon drobiowy , podlać 1/2 szklanki buliony i dodać mus z jabłka. Dusić ok 25 minut , często obracając mięso .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...