środa, 17 października 2012

Chrupiące jajko

Niby nic a tak cieszy małe dwa buziaki .Chrupiące jajeczko to jeden ze sposobów na moje wnuczki niejadki., po drugie jest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami  ,wynalezionych w jakiś książkach . Ale ostatecznie i tak smakuje im to co sama wymyśle lub po modyfikacji dość sporej. Wracając do jajka to był czysty przypadek .





Składniki 2 porcje

  •  3 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • oliwa do smażenia 
  •  sól

Wykonanie

Do miseczki wybijam jedno jajko i widelcem rozbijam je , na talerz wsypuję bułkę.  Na ciepłą patelnię wybijam pozostałe jajka ,uważając aby żółtko nie pękło . Jak białko zetnie się przekładam jako do miseczki z rozkłuconym jajkiem a potem obtaczam je w bułce tartej i ponownie na patelnię . Waze aby tłuszcz na patelni był gorący,smażę z obydwóch stron do rumianej bułki . 
U mnie lubią żółtko ścięte dlatego minutkę dłużej smażę je . Chrupać je można na cieplo i na zimno


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...