Coś na stół świąteczny. Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można tysiące kombinacji robić . Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji.
Składniki
- 2 kg schabu
- ½ kg mięsa mielonego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- garść śliwek suszonych
- sznurek bawełniany
Wykonanie
- Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw
wsypać do mięsa mielonego dobrze wymieszać
Odstawić do lodówki
na dobę.
- Do
przegotowanej letniej wody wsypać 1
łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia .
- Schab
rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości)
tak aby po
rozłożeniu był
kwadratowy płat
Oprószyć mieszanką solną i
wstrzyknąć raz koło razu
przygotowany roztwór solny. Odstawić
do
lodówki na dobę.
- Śliwki pokroić drobno , wymieszać z
mielonym mięsem. Płat schabu rozłożyć, mięso mielone
wyłożyć , równo rozprowadzić.
- Ostrożnie
zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem.
- Obsmażyć
na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Jeśli
wędzimy to schab osuszyć i odstawić na kilka
godzin. Następnie uwędzić.
- W dużym garnku zagotować wodę , posolić ,
włożyć schab , z mniejszyć ogień
Parzyć
ok 2 godzin.
- Wyjąc schab , koniecznie ciepły przykryć deską
i obciążyć.
Tak
pozostawić do wystygnięcia.
Dziękuje . Jakieś urozmaicenie na kanapkę. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWspaniały na święta konieczność :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń