Kolejne małe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli.
Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo w tym zasługo miała
panierka . Pieczarki zrobiły się kruche .
Składniki
Wykonanie
- Pieczarki duże umyć wysuszyć i wydrążyć środki .
- Umyte małe pieczarki i cebule posiekać , podsmażyć na rozgrzanej patelni . Doprawić musztardą i
jeśli potrzeba dodać soli i pieprzu . Dokładnie wymieszać .
- Farszem wypełnić wydrążone pieczarki.
- Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić.
- Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie
stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia.
Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem .
Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo w tym zasługo miała
panierka . Pieczarki zrobiły się kruche .
Składniki
- 10 dużych pieczarek
- 6-7 mniejszych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
- 1 jajko
Wykonanie
- Pieczarki duże umyć wysuszyć i wydrążyć środki .
- Umyte małe pieczarki i cebule posiekać , podsmażyć na rozgrzanej patelni . Doprawić musztardą i
jeśli potrzeba dodać soli i pieprzu . Dokładnie wymieszać .
- Farszem wypełnić wydrążone pieczarki.
- Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić.
- Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie
stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia.
Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem .
Pieczarka to nie tylko walor smakowy ale również leczniczy. Nie dawno trafiłam na artykuł
z którego dowiedziałam się , że ten niepozorny grzybek zawiera spore ilości selenu , czyli usuwa wolne rodniki które maja duży wpływ na raka. Oprócz tego jest bogaty w potas który
usuwa wodę z organizmu , miedz , oraz jod . Tak ten jod ,który jest nam potrzebny do prawidłowej pracy naszej tarczycy . Ma również kwas pantotenowy i witaminę D.
Taki mały grzybek a ile pożytku z niego mamy . Jednym słowem można rzec - samo zdrowie-
A niedawno słyszałam opinię znanej pani profesor, że grzyby nie mają za dużo związków odżywczych, a tu proszę ;) Dodatek orzechów laskowych na pewno był tutaj trafiony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń