Trochę dziwne zestawienie , ale ja takie lubię . Mięso drobiowe daje delikatność a wieprzowe
wyrazisty smak. Mięso jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę
mniejsze niż 1 x 1 cm.
Składniki
Wykonanie
- Umyte i wysuszone mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z sola i cukrem , odstawić
w chłodne miejsce na noc.
- Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część wody, dokładnie mieszać ,
( maserować) Aż mięso stanie się kleiste . Wlać resztę wody , rozdrobniony czosnek, pieprz
majeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać .
- Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły.
- Wędzić na gorąco .
Jeśli kiełbasy nie będą wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć .
W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minut
Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut .
Moja kiełbasa ma średnicy 9cm .
wyrazisty smak. Mięso jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę
mniejsze niż 1 x 1 cm.
Składniki
- 1 kg wieprzowiny ( łopatka)
- 1/2 kg filetów drobiowych
- 1/2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżka soli zwykłej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie)
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 2 łyżki majeranku ( może być mniej)
- 1/2 l wody
Wykonanie
- Umyte i wysuszone mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z sola i cukrem , odstawić
w chłodne miejsce na noc.
- Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część wody, dokładnie mieszać ,
( maserować) Aż mięso stanie się kleiste . Wlać resztę wody , rozdrobniony czosnek, pieprz
majeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać .
- Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły.
- Wędzić na gorąco .
Jeśli kiełbasy nie będą wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć .
W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minut
Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut .
Moja kiełbasa ma średnicy 9cm .
A co tu komentować ? zdjęcia ??
OdpowiedzUsuńmoże przepis dołączysz bo kiełbaska ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności. Super przepis
OdpowiedzUsuń