Filet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi.
Nawet całkiem niezle smakował.
Składniki na 4 rolady
Panierka
Wykonanie
Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno .
Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony.
Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności : marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut, cebulę ,zamieszać,kapusty ,zamieszać . Wlać wodę i poddusić ok 5 minut.
Warzywa nie muszą być miękkie .
Krok 4 . Przełożyć warzywa do miseczki (bez sosu który został po duszeniu) dodać musztardę ,wymieszać . Popróbować jeśli potrzeba doprawić przyprawami .
Krok 5 . Na rozbity kotlet układać warzywa ,rozprowadzić i zwinąć.
Krok 6 . Jajko rozkłucić widelcem. Rozgnieść płatki na drobno ,wsypać na talerz i doprawić ,solą i pieprzem. Roladki moczyć w jajku a potem obtoczyć w płatkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
na złoty kolor.
Nawet całkiem niezle smakował.
Składniki na 4 rolady
- 4 pojedyńcze filety drobiowe
- cebula
- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 10 cm pora
- 1/2 natki pietruszki
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 łyżka musztardy ostrej
- 1 szklanka wody lub rosołu
- oliwa
Panierka
- 1 jajko
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
- sól ,pieprz
Wykonanie
Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno .
Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony.
Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności : marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut, cebulę ,zamieszać,kapusty ,zamieszać . Wlać wodę i poddusić ok 5 minut.
Warzywa nie muszą być miękkie .
Krok 4 . Przełożyć warzywa do miseczki (bez sosu który został po duszeniu) dodać musztardę ,wymieszać . Popróbować jeśli potrzeba doprawić przyprawami .
Krok 5 . Na rozbity kotlet układać warzywa ,rozprowadzić i zwinąć.
Krok 6 . Jajko rozkłucić widelcem. Rozgnieść płatki na drobno ,wsypać na talerz i doprawić ,solą i pieprzem. Roladki moczyć w jajku a potem obtoczyć w płatkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
na złoty kolor.
tak kurczaka jeszcze nie nadziewałam, z pewnością wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam , mam nadzieje że polubisz go. Pozdrawiam :-))
Usuń