poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Filet faszerowany warzywami

Filet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi.

Nawet całkiem niezle smakował.







Składniki na 4 rolady


  • 4 pojedyńcze  filety drobiowe
  • cebula
  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 10 cm pora
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 1 szklanka  wody lub rosołu
  • oliwa 

Panierka

  • 1 jajko
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • sól ,pieprz


Wykonanie

Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno .

Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony.

Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności : marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut, cebulę ,zamieszać,kapusty ,zamieszać . Wlać wodę i poddusić ok 5 minut. 

           Warzywa nie muszą być miękkie . 

Krok 4 . Przełożyć warzywa do miseczki (bez sosu który został po duszeniu) dodać musztardę ,wymieszać . Popróbować jeśli potrzeba doprawić przyprawami . 


Krok 5 . Na rozbity kotlet układać warzywa ,rozprowadzić i zwinąć.

Krok 6 . Jajko rozkłucić widelcem. Rozgnieść płatki na drobno ,wsypać na talerz i doprawić ,solą i pieprzem. Roladki moczyć w jajku a potem obtoczyć w płatkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
 na złoty kolor.




 

2 komentarze:

  1. tak kurczaka jeszcze nie nadziewałam, z pewnością wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam , mam nadzieje że polubisz go. Pozdrawiam :-))

      Usuń