wtorek, 9 kwietnia 2013

Coś łatwego ,coś smacznego

                                                      




                                              Sałatka z blanszowanych warzyw


Świetna sałatka na kolację ,lub lekką przekąskę. Dość szybka w wykonaniu . Przede wszystkim bardzo zdrowa




Składniki na 4 porcję 

  • 2 marchewki
  • 1 kalafior 
  • 1brokuł
  • 1 cebula 
  •  1 łyżeczka rzeżuchy 
  • sól , pieprz

Dodatkowo

garnek ok 5 litrów
3 litry wody

Wykonanie


Krok 1 . Umyć warzywa . Nastawić w garnku wodę do zagotowania ,osolić ja

Krok 2 . Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3 . Marchewkę pokroić w długie paski ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków ). Kalafior i brokuł podzielić na drobne różyczki .

Krok 4 . Do gotującej wody włożyć kalafior gotować 2 minuty, dodać brokuł i marchewkę gotować ok 2 minut.  Odcedzić  ( w czasie gotowania warzyw nie przykrywać garnka)

Krok 5 . Warzywa i cebulę wyłożyć do salaterki . Doprawić pieprzem i jeśli konieczne solą wymieszać .Posypać rzeżuchą .Wymieszać.

             Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu . Smacznego




4 komentarze:

  1. Witam:-)) Dziękuje za odwiedziny i miły komentarz .:)) Z przyjemnością odwiedzą Twojego bloga:) Zapraszam do dołączenia do moich gości . Pozdrawiam :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak robię :)bardzo smacznie wychodzi :) nawet dzieci jedzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak . Jest kolorowa i dzieciaki pochłaniają ją .Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń