Sałatka z blanszowanych warzyw
Świetna sałatka na kolację ,lub lekką przekąskę. Dość szybka w wykonaniu . Przede wszystkim bardzo zdrowa
Składniki na 4 porcję
- 2 marchewki
- 1 kalafior
- 1brokuł
- 1 cebula
- 1 łyżeczka rzeżuchy
- sól , pieprz
Dodatkowo
garnek ok 5 litrów
3 litry wody
Wykonanie
Krok 1 . Umyć warzywa . Nastawić w garnku wodę do zagotowania ,osolić ja
Krok 2 . Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 . Marchewkę pokroić w długie paski ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków ). Kalafior i brokuł podzielić na drobne różyczki .
Krok 4 . Do gotującej wody włożyć kalafior gotować 2 minuty, dodać brokuł i marchewkę gotować ok 2 minut. Odcedzić ( w czasie gotowania warzyw nie przykrywać garnka)
Krok 5 . Warzywa i cebulę wyłożyć do salaterki . Doprawić pieprzem i jeśli konieczne solą wymieszać .Posypać rzeżuchą .Wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu . Smacznego
Witam:-)) Dziękuje za odwiedziny i miły komentarz .:)) Z przyjemnością odwiedzą Twojego bloga:) Zapraszam do dołączenia do moich gości . Pozdrawiam :-))
OdpowiedzUsuńTeż tak robię :)bardzo smacznie wychodzi :) nawet dzieci jedzą.
OdpowiedzUsuńTak . Jest kolorowa i dzieciaki pochłaniają ją .Pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń