Kurczak al Meksykana
Kilka lat wstecz byłam na wczasach w Hiszpanii . Nic nadzwyczajnego w obecnych czasach . Nie znoszę leżenia na słońcu , dlatego wędrowałam po wąskich uliczkach miasteczka i wchodziłam do niemal że każdej knajpki po drodze . A było tam tego --multum--. I właśnie tam dostałam kurczaka , "niebo w gębie" jak to moja mama mawiała. Po dziś dzień próbuje odtworzyć smak tego dania. Niestety nie bardzo mi się to udaje.
Pocieszające jest to że jestem coraz bliżej.
Składniki na 4 porcję
- 2 filety kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka kukurudzy
- 1 puszka fasolki ciemnej
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej (można mniej)
- sos tabasco
- oliwa do smażenia
- sól
Wykonanie
Krok 1 . Filety umyć ,osuszyć i pokroić w poprzek ( grubość kawałków ok 2 cm) .Oprószyć solą.
Krok 2 . Umytą paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka , pomidory w ósemki .
Krok 3 . Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć kawałki filetów ( ok 5 minut) Wyłożyć na talerzyk
Krok 4 . Na tym samym tłuszczu podsmażyć kolejno , cebule ,papryki ( ok 5 minut)dodać kukurydzę , fasolkę i na koniec pomidory .Smażyć cały czas mieszając ok 4-5 minut.
Krok 5 . Do mieszanki warzywnej dodać kawałki kurczaka , zamieszać i zmniejszyć ogień .
Krok 6 . Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę mieloną , jak zacznie zmieniać kolor , wylać do rondla z warzywami i kurczakiem . Całość poddusić jeszcze chwilkę Doprawić solą i sosem tabasco
Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie
To jest to co szczerze kocham, filecik z nutką meksykańskiej pikanterii. Ah! Zapraszam o siebie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że podzielasz moje smaki:-)) Chętnie wpadnę do Ciebie tylko daj link :)
Usuń