Domowe nuggetsy to małe kawałki mięsa z filetu drobiowego . Uwielbiane przez moje wnuczęta i resztę rodziny. Idealne chrupiące kęski wspaniałe na każdą okazję.
Składniki
- 1 filet drobiowy
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- sól ok 1/4 łyzeczki
Dodatkowo
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki tartej bułki
Wykonanie
Krok 1 . Umyty i wysuszony filet drobiowy ,pokroić w poprzek na małe plasterki ( grubość ok 1/2 cm)
Krok 2 . Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić obydwie papryki mielone. Podsmażyć.
Krok 3 . Oliwę z papryką mieloną wlać do kawałków kurczaka i wymieszać .Dodać sól i wymieszać. Odstawić do lodówki .
Krok 4 . Mąkę ,jajko ,kefir,proszek do pieczenia i sól zmiksować na ciasto o gęstości takiej jak na racuchy lub gęstej śmietany.
Krok 5 . Do ciasta przełożyć kawałki mięsa. Dobrze wymieszać .Każdy kawałek mięsa mysi być dokładnie oblepiony ciastem . Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5 . Mąkę i bułkę tartą wymieszać . Rozgrzać oliwę w frytownicy lub w innym naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. Kawałki mięsa obtoczyć w mieszance bułki z mąką i smażyć do ciemno złotego koloru.
Zdarza mi się smażyć nuggetsy na patykach do szaszłyków . Nabijam kawałki na patyki i smażę wkładając do frytownicy patykami do góry.
fajne i pyszne, ale tuczące :(( nie da się ich upiec, a szkoda.
OdpowiedzUsuńTo prawda tuczące są i pyszne. Pieczone nie są tak smaczne ,próbowałam:)) Zamieszczę ten przepis również. Pozdrawiam :-))
Usuńtakie sa najlepsze.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Zgadzam się ,takie są pyszne.:)) Z przyjemnością odwiedzę Twój blog. Serdecznie pozdrawiam :-))
UsuńOoo, pychota! Gęste ciasto najlepsze jest do robienia nuggetsów. Jeszcze tylko jakiś aromatyczny sosik - niebo w gębie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję )) Ja stosuję dip czosnkowy lub chrzanowy. Pozdrawiam :-))
UsuńWitam, kiedyś też robiłam nuggetsy w podobnym cieście. Teraz robię tylko w krakersach bo mi osobiście bardziej smakują a jest z nimi mniej pracy i są zdrowsze. Jeżeli masz ochotę zajrzeć to zapraszam: http://umniewkuchni.blox.pl/2012/11/proba.html
OdpowiedzUsuńByłam na Twoim blogu i częściej tam Zagoszczę :)) pozdrawiam
UsuńBardzo się cieszę i zapraszam :) ja również zaglądam co nowego u Ciebie :)
UsuńNa 100% będę wpadać . :-)) Pozdrawiam
UsuńBardzo fajny pomysł z tymi patykami do szaszłyków, muszę go wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Patyki to wygoda . Mało zmywania i ręce czyste :-) Pozdrawiam
UsuńSuper przepis. Moje dzieciaki uwielbiają.
OdpowiedzUsuńBędę powtarzała jak nie będę miała pomysłu na szybki obiad
Moje dzieci je uwielbiają
OdpowiedzUsuń