czwartek, 4 kwietnia 2013

Biszkoptowe naleśniki



                                           


                                               Biszkoptowe naleśniki




Święta minęły ,czas na żołądkowy odpoczynek.Pytanie - czy naleśniki to lekkie danie czy nie?. Z drugiej strony tak od razu przejść z przejadania  do niedojadania to chyba również jest nie zdrowe. Dlatego postanowiłam że wolno ale systematycznie przestawię rodzinkę na pochłanianie mniejszej ilości pożywienia .
Mam nadzieję że i do zdrowszej.





Składniki 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz

  • 1/2 kg twarogu mielonego
  • 100 g śmietany
  • cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  •  brzoskwinie z puszki.(pokroić w drobną kostkę - 1 szklanka)

Wykonanie

Krok 1 .  Do miski wbić żółtka (białka do osobnej) wsypać proszek do pieczenia i oliwę . Zmiksować na jednolitą masę

Krok 2 .  Następnie po trochu dodawać mleko i miksować ,aż do wylania całego mleka.

Krok 3 .  Po trochu dodawać mąkę i miksować . Jeśli mąka będzie bardzo gęsta dodać trochę wody gazowanej.Ciasto naleśnikowe musi być gęste i jednolite.

Krok 4 . Ubić na pianę białka i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą w ciasto . Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę gazowanej wody.

Krok 5 .  Smażyć naleśniki do uzyskania lekko brązowego koloru.

Krok 6 . Ser wyłożyć do miski i dodać resztę składników ,brzoskwinie pokroić w drobną kostkę ,dobrze wymieszac.

Krok 7 . Nakładać farsz na naleśnik i złożyć go  . Można posypać cukrem pudrem






4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie ;-) N apewno uda Ci się z tym przestawianiem na nieco lżejsze jedzonko:) Zbliża się wiosna a więc i nasz apatyt ulega zmianie, nie będziemy już potrzebować kalorycznych dań. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują równie dobrze :) Rodzinkę już przestawiłam. Pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają te naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń