Pieczarki w cieście
Składniki
- 10 pieczarek
- 1 szklanka kefiru
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia lub masło klarowane
- 5 patyków do szaszłyków
Wykonanie
Krok 1 . Pieczarki umyć i osuszyć . 1/2 szklanki mąki wysypać do miseczki.
Krok 2 . Z pozostałej mąki ,kefiru,jajka i proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe o gęstości jogurtu greckiego . Dodać szczyptę soli i pieprzu ( jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody gazowanej)
Krok 3 . Do ciasta włożyć pieczarki i dokładnie delikatnie wymieszać . Tak aby każda pieczarka była oblepiona ciastem .
Krok 4 . Takie pieczarki pojedyńczo przekładać do miseczki z mąka i obtoczyć je w mące. Nabijać na patyki
Krok 5 . Na patelnie wlać tyle oliwy aby pieczarki były w połowie zanurzone . Rozgrzać tłuszcz i smażyć pieczarki z każdej strony aż będą ciemno złote
Jest to doskonała przystawka na ciepło jak również na zimno.
super!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-))
Usuń