środa, 10 kwietnia 2013

Pieczarki na patyku

                                                     




                                                      Pieczarki w cieście




Składniki

  • 10 pieczarek
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • oliwa do smażenia lub masło klarowane
  • 5 patyków do szaszłyków

Wykonanie

Krok 1 . Pieczarki umyć i osuszyć . 1/2 szklanki mąki wysypać do miseczki.

Krok 2 . Z pozostałej mąki ,kefiru,jajka i proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe o gęstości jogurtu greckiego . Dodać szczyptę soli i pieprzu ( jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody gazowanej)

Krok 3 . Do ciasta włożyć pieczarki i dokładnie delikatnie wymieszać . Tak aby każda pieczarka była oblepiona ciastem .

Krok 4 . Takie pieczarki pojedyńczo przekładać do miseczki z mąka i obtoczyć je w mące. Nabijać na patyki

Krok 5 . Na patelnie wlać tyle oliwy aby pieczarki były w połowie zanurzone . Rozgrzać tłuszcz i smażyć pieczarki z każdej strony aż będą ciemno złote

               Jest to doskonała przystawka na ciepło jak również na zimno.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...