blog kulinarny z przepisami zdrowymi , własnymi wyrobami.blogi kulinarne,blogi o gotowaniu,domowe wędliny blog o domowym gotowaniu,tanie gotowanie,przepisy kulinarne,blogi kulinarne przepisy, domowe przepisy, domowe przepisy na obiad, domowe przepisy na przystawki,domowe przepisy na przetwory,
Strony
▼
Strony
▼
środa, 29 stycznia 2014
wtorek, 28 stycznia 2014
Kapuśniak
Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również .
Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.
Składniki
Wykonanie
Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.
Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekać
Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .
Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,
smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3
minut.'
Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać
pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować
aż kapusta zmięknie
Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .
Posypać posiekana pietruszką.
Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,
Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 ziemniaki (nie koniecznie)
- 20-30 dkg łopatki lub karkówki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- sól pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy
Wykonanie
Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.
Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekać
Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .
Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,
smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3
minut.'
Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać
pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować
aż kapusta zmięknie
Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .
Posypać posiekana pietruszką.
Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,
środa, 22 stycznia 2014
Przekładaniec
Kochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne
do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.
Składniki
Wykonanie
Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .
.Smażyć ok 10 minut
Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .
Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo
rozprowadzić.
Krok 4 Przykryć drugim ciastem.
Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.
Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki.
Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z
tartym serem .
Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)
Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.
do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.
Składniki
- 2 ciasta francuskie
- 1/2 kg karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone)
- 4cebule czosnkowe
- 4 pomidory
- 20dkg sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płaska pieprzu
- 1 łyżka majeranku lub oregano
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .
.Smażyć ok 10 minut
Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .
Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo
rozprowadzić.
Krok 4 Przykryć drugim ciastem.
Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.
Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki.
Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z
tartym serem .
Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)
Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.