Dzisiaj przeprowadziłam eksperyment . Pierś kurczaka dusiłam w mleku. Powszechne jest duszenie w mleku schabu ale z drobiem nie spotkałam się. Pomyślałam ,że jeśli schab wychodzi wilgotny i dobry , to dlaczego z inny mięsem ma być inaczej. Musze powiedzieć że wynik był zaskakujący .
Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa.
Składniki na 4 porcje
Sposób wykonania
Do malego garnyszka wlewam wodę i połowe mleka , dodaje przyprawy i zagotowuje.
Na patelni rozgrzewam oliwe i obsmażam mięso . Przekładam do mleka i obniżam temperaturę do odpowiednią do duszenia . po ok 15 minutach piersi sa gotowe .
Równocześnie gotuje fasolke szparagową w osolonej wodzie i lekko posłodzonej.
Do odsączonej fasolki dodaje masło ,rozprowadzam równomiernie ,tak aby każda fasolka była wysmarowana masłem.
Pierś kroję w grube (1 cm) plastry i ułożyłam na fasolce .
Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa.
Składniki na 4 porcje
- 2 pojedyńcze piersi kurczaka
- 1/2 kg fasoli szparagowej ( kolor obojętny lub może być wymieszany)
- 1 łyżka masła
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- przyprawy( sól,pieprz,liść laurowy, kilka ziaren kolendry)
- 1 łyżka oliwy (do obsmażenia mięsa)
Sposób wykonania
Do malego garnyszka wlewam wodę i połowe mleka , dodaje przyprawy i zagotowuje.
Na patelni rozgrzewam oliwe i obsmażam mięso . Przekładam do mleka i obniżam temperaturę do odpowiednią do duszenia . po ok 15 minutach piersi sa gotowe .
Równocześnie gotuje fasolke szparagową w osolonej wodzie i lekko posłodzonej.
Do odsączonej fasolki dodaje masło ,rozprowadzam równomiernie ,tak aby każda fasolka była wysmarowana masłem.
Pierś kroję w grube (1 cm) plastry i ułożyłam na fasolce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz