Były czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska .
Składniki
Sposób wykonania
Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm)
Z reszty składników przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki
- 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka)
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mortadela
Sposób wykonania
Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm)
Z reszty składników przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Też miałam dodać taki wpis :) Martadela jest jedną z moich ulubionych (i naprostszych do przygotowania...) potraw z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuje . Jest miło wiedzieć że ktoś lubi podobne smaki
UsuńSuper pomysł na danie z dzieciństwa, królowa kiełbas MORTADELA to było coś:)
OdpowiedzUsuń