Mielone, mielone i jeszcze raz mielone. Ile potraw można przyrządzić z mielonego mięsa? Multum. Sama często robię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się .
Skladniki na 6 porcji
- 1/2 kilograma mięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić)
- 1 jajko
- 1 średni brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować)
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 2 bułki czerstwe ( namoczyć w bulionie lub mleku)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny)
Sposób wykonania
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić ok, 4 min
Do mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko.
Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma)
Z wymieszanej masy formuje kotlety w kształcie walców ( aby mięso nie przywierało do rąk należy je moczyć w wodzie) . Smażę na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor z każdej strony. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut
W wersji grillowanej : przez kotlet przebijam wykałaczkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz