niedziela, 22 lipca 2012

Łosoś w sosie z bobu

Łosoś to  wdzięczna ryba . Dużo mięska, mało ości i smaczna w każdej postaci . Dość często gości gości na moim stole. Dlatego staram się wyślać nowe sposoby podania tej ryby . Tak aby nie było nudno.  Spróbowałam z bobem i udało się 



                                               Wygląda i smakuje świetnie

Składniki na 1 porcję

  • 1 kawałek łososia
  • 2 łyżki ugotowanego i obranego bobu
  • 200 g jogutru gęstego ( może być śmietana)
  • 1/2 cebuli białej
  • 1/2 cytryny
  •  3 łyżki wody
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

Lososia  smażę na rozgrzanym tłuszczu , 3 min od strony skórki , 2 min po przekręceniu . w rądelku podsmażam cebulę , po chwili dodaje obrany bób i wodę ,jeszcze chwilka podgrzewania . Miksuje , do zmiksowanego bobu dolewam ogrzany jogurt ( ogrzany aby nie zważył się ) podgrzewam całość aby połączyły się składniki . Sól ,pieprz i sok z cytryny do smaku . Na talerz  przelewam sos przez sito ,jest wtedy gładki ,aksamitny, pozbawiony grudek . Na to kawałek łososia  i lekka kolacja gotowa






 


l






1 komentarz:

  1. Witaj, abym mogła zaakceptować Twój przepis, baner musi być aktywny

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń