Mielone mięso - dla mnie to wspaniały materiał dla wielu różnorakich potraw. Jest plastyczne ,idealne do modelowania . Przy tym samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru .
Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem .
Składniki 6 szt
Wkładka
Wykonanie
Krok 1 . Umyte i osuszone mięso pokroić w kawałki i zmielić razem z brokułem cebula czosnkiem.
Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać .
Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki
Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa.
Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu.
Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno .
Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem .
Składniki 6 szt
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki)
- 1/2 brokuła
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wkładka
- 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)
- 2 serki topione
Wykonanie
Krok 1 . Umyte i osuszone mięso pokroić w kawałki i zmielić razem z brokułem cebula czosnkiem.
Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać .
Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki
Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa.
Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu.
Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno .
Zrazy z brokułem - świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję . Lubię brokuły ,dlatego eksperymentuję z nimi często :-)) Pozdrawiam.
Usuń