środa, 8 maja 2013

Zrazy z mielonej wieprzowiny.

Mielone mięso - dla mnie to wspaniały materiał dla wielu różnorakich potraw. Jest plastyczne ,idealne do modelowania . Przy tym samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru .
Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem .





Składniki 6 szt


  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki)
  • 1/2 brokuła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wkładka

  • 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)
  •  2 serki  topione


 Wykonanie

Krok 1 .  Umyte i osuszone mięso pokroić w kawałki  i zmielić  razem z brokułem cebula czosnkiem.

Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać .

Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki 

Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa.
Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano .  Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu. 

Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno .

















2 komentarze:

  1. Zrazy z brokułem - świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję . Lubię brokuły ,dlatego eksperymentuję z nimi często :-)) Pozdrawiam.

      Usuń