wtorek, 21 maja 2013

Co nie co na ząb

Upały eleganckie . A wiadomo ze w taką pogodę żołądek odpocząć chce . Ostatecznie po zimowym kalorycznym jedzonku należy mu się mała sjesta . Dlatego w myśl - czerwone to zdrowe ,zielone zdrowsze - zaserwowałam rodzince delikatną przekąskę sałatkową .





Składniki  - 4 porcje

  • 2 ogórki 
  • 1 pomidor
  • ser feta ok. 1/4 kostki
  • kilka listków sałaty dębolistnej
  • łyżka szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie

1 . Ogórki ,pomidor , sałatę umyć  i osuszyć .

2 . Ogórki przekroić na połówki , wydrążyć pestki . Pomidory i fetę pokroić w kostkę. Sałatę porwać na drobne kawałeczki . Szczypiorek pokroić.  Włożyć do miseczki dodać wydrążony miąsz  z ogórków .delikatnie wymieszać .

3 . Do wydrążonych ogórków włożyć  pokrojone warzywa .


4 . Oliwę ,cukier,sok z cytryny,sól,pieprz wymieszać .Polać ogórki .

        Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz