piątek, 3 maja 2013

Budyniowa szarlotka

To nic innego jak budyń wymieszany z jabłkami i upieczony. Ale za to smak --jest wyjątkowy. Coś jakby gęsta słodka śmietana z jabłkiem.

      


Składniki

  • 1 i 1/2 kg jabłek 
  • 2 budynie 
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru ( można więcej )

 Ciasto 
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 


Wykonanie

Krok 1 . Na stolnicę wsypać mąkę ,rozdrobnione margarynę 1 jajko całe i 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki

Krok 2 . Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml mleka

Krok 3 . Umyte i obrane jabłka pokroić drobno do garnka wsypać cukier i lekko poddusić .

Krok 4 .  Do ugotowanego budyniu dodać uduszone jabłka i dokładnie wymieszać . Z dwóch białek ubić piane i przełożyć ja do masy budyniowo- jabłkowej, wymieszać . 

Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut. 

Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny w 180 stopniach

 Ciasto musi ostygnąć przed krojeniem 


2 komentarze:

  1. mniam mniam , połączenie jabłek z budyniem znam i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń