To nic innego jak budyń wymieszany z jabłkami i upieczony. Ale za to smak --jest wyjątkowy. Coś jakby gęsta słodka śmietana z jabłkiem.
Składniki
Ciasto
Wykonanie
Krok 1 . Na stolnicę wsypać mąkę ,rozdrobnione margarynę 1 jajko całe i 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Krok 2 . Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml mleka
Krok 3 . Umyte i obrane jabłka pokroić drobno do garnka wsypać cukier i lekko poddusić .
Krok 4 . Do ugotowanego budyniu dodać uduszone jabłka i dokładnie wymieszać . Z dwóch białek ubić piane i przełożyć ja do masy budyniowo- jabłkowej, wymieszać .
Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut.
Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny w 180 stopniach
Ciasto musi ostygnąć przed krojeniem
Składniki
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 budynie
- 600 ml mleka
- 4 łyżki cukru ( można więcej )
Ciasto
- 1 kostka margaryny lub masła
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie
Krok 1 . Na stolnicę wsypać mąkę ,rozdrobnione margarynę 1 jajko całe i 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Krok 2 . Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml mleka
Krok 3 . Umyte i obrane jabłka pokroić drobno do garnka wsypać cukier i lekko poddusić .
Krok 4 . Do ugotowanego budyniu dodać uduszone jabłka i dokładnie wymieszać . Z dwóch białek ubić piane i przełożyć ja do masy budyniowo- jabłkowej, wymieszać .
Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut.
Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny w 180 stopniach
Ciasto musi ostygnąć przed krojeniem
mniam mniam , połączenie jabłek z budyniem znam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)) Serdecznie pozdrawiam
Usuń